27 de març del 2012

S'aprova l’ajornament del reconeixement del primer estadi de 6 a 9 anys

El Govern aprova mesures per garantir una millor atenció a l'alumnat

S'aprova l’ajornament del reconeixement del primer estadi de 6 a 9 anys.





El Govern ha aprovat avui (27/03/2012) les mesures de millora en l’organització dels centres escolars públics de cara al curs 2012-2013 que permetran garantir una millor atenció a l’alumnat. Es perllonguen les plantilles de personal docent establertes en el curs 2011-2012, mantenir la jornada lectiva setmanal i cobrir el 100% de les vacants que es produeixin per jubilació.

Amb les mesures aprovades avui, l’Executiu vol garantir l’increment de l’atenció directa a l’alumnat, l’escolarització dels nivells educatius declarats universals i gratuïts per la Llei d’educació de Catalunya (LEC) i l’assoliment progressiu dels objectius europeus per a l’any 2020, pel que fa als nivells postobligatoris a l’ensenyament públic. També garanteix la qualitat del servei educatiu, ja que les mesures permeten ponderar el temps dedicat a la docència, la programació, l’avaluació i la coordinació dins les 30 hores de permanència al centre educatiu. Cal recordar que la jornada laboral dels docents es manté en 37,5 hores setmanals.

L’acord respon a la negociació entre el Departament d’Ensenyament i la representació de la mesa sindical. Aquesta negociació s’ha fet al llarg de sis sessions i ha permès modificar la proposta inicial fins al resultat actual.

Es mantenen les hores setmanals dels coordinadors de primària, repartides entre lectives i complementàries, i s’incrementen a secundària. Els centres tenen una bossa habitual d’hores de coordinació que es reparteixen per a cada coordinador. Serà la direcció de cada centre la responsable d’assignar-les segons les responsabilitats de cada càrrec de coordinació.

En aquest sentit el Govern fa una recomanació a les direccions per tal que la coordinació tecnològica del centre educatiu tingui una dedicació setmanal variable en funció del nombre d’unitats del centre. Així es recomana fins a 3 hores setmanals de dedicació lectiva i complementària per a les escoles de doble línia i fins a 5 hores setmanals de dedicació lectiva i complementària per als instituts de doble línia.

Als centres de secundària els professors faran un horari fix de 28 hores setmanals, dins les 30 hores de presència al centre i en el marc de les 37,5 hores de jornada setmanal docent, sense afectar la dotació de personal del centre. En la formació professional s’inclou una mesura en la fase de formació pràctica que realitzen els alumnes en centres de treball.

El Govern també ha acordat negociar el càlcul de la plantilla global de les Zones Escolars Rurals (ZER) abans del 14 d’abril per adequar-les al decret d’autonomia de centres educatius. L’acord també preveu que podran optar pel Suport Escolar Personalitzat (SEP) les escoles ZER i altres escoles que hagin mantingut l’ampliació horària generalitzada el curs 2011-2012.

La mesura aprovada inclou la modificació dels criteris per al reconeixement dels estadis docents, unes condicions que no es modificaven des de fa 20 anys. El Govern ha aprovat el manteniment de 5 estadis docents i les retribucions actuals corresponents a tots i cadascun del cinc estadis. La mesura significa també que s’ajorna el reconeixement del primer estadi de 6 a 9 anys, i s’amplia, per tant, l’abast temporal de la carrera docent (passarà dels 30 anys actuals a 33) per a aquells que encara no tenen reconegut el primer estadi.

Un dels aspectes destacats és la introducció de nous criteris, com la implicació en la millora dels resultats del centre, mitjançant l’avaluació del professorat i la valoració de la tutoria d’un grup d’alumnes i les tutories de pràctiques d’alumnes en període de formació inicial i de professorat novell, la participació en activitats complementàries i colònies, entre altres mèrits.

El Govern també ha aprovat l’aplicació d’una mesura que afecta el personal docent no universitari del sector públic al sector privat concertat i en concret aquells docents que tenen el pagament delegat. Així, també se’ls aplicarà la reducció de sou en la nòmina extraordinària del juny.


Formació professional Aturem la LOMCE Opinió Ens roben la paga! SOMescola
Imprescindibles de la Pública Imprescindibles de la Concertada Imprescindibles del Professorat interí i substitut Docents en lluita Projecte de llei de Racionalització i Sostenibilitat de l'Administració Local
Lleure educatiu en lluita! Educació Ajuntament Barcelona Accés a la borsa interins docents Web ensenyament públic Web treballadors concertada