23 d’abril del 2012

Milers de persones clamen a Barcelona contra les retallades en educació






www.btvnoticies.cat

Uns 30.000 manifestants, segons els organitzadors, demanen a la consellera d'Ensenyament que no apliqui l'ajust anunciat pel Govern central


MARIA JESÚS IBÁÑEZ / Barcelona
Unes 30.000  persones, segons els organitzadors, es manifesten des de les 17 hores a Barcelonaper demanar a la consellera d'EnsenyamentIrene Rigau, que no apliqui a Catalunya la retallada de 3.000 milions d'euros anunciada la setmana passada pel Ministeri d'Educació. La protesta, que també es porta a terme en altres capitals espanyoles, ha comptat amb el suport unitari de sindicats, federacions de pares i alumnes, associacions d'estudiants i col·lectius de renovació pedagògica.
zoomMilers de persones es manifesten des de les 17 hores a Barcelona contra les retallades a les aules anunciats pel Govern de Rajoy i els ja imposats per CiU.
Milers de persones es manifesten des de les 17 hores a Barcelona contra les retallades a les aules anunciats pel Govern de Rajoy i els ja imposats per CiU. FERRAN NADEU / Barcelona
Amb el lema Per l'educació pública cap retallada, el to de la manifestació, familiar i amb un incansable equip d'animació al capdavant, s'ha endurit a l'arribar a la plaça de Sant Jaume, on els participants han protestat contra les retallades queCiU practica des de fa mesos a les aules.
En el manifest llegit davant el Palau de la Generalitat, els convocants de la protesta han advertit que, davant l'anunci de més retallades pressupostàries, "Catalunya no es pot permetre creuar les línies vermelles que suposen un retrocés qualitatiu en l'educació, que és el millor instrument que tenim per superar l'actual crisi econòmica i social". I han {insistit} que les retallades suposen iniciar "un camí perillós de destrucció del sistema educatiu del país" i "poden ferir de mort l'ensenyament públic".

SINDICATS I OPOSICIÓ, PLEGATS

"Entre les retallades de la {consellera} Irene Rigau i el ministre José Ignacio Wert, {el que} estan fent és desmantellar l'ensenyament públic", ha assegurat la portaveu del sindicat USTEC-{STE}Rosa Canyadell, una opinió que han compartit CCOO i UGT. "Creiem que l'escola és un bé col·lectiu", ha afegit Canyadell, que afirma que "retallar l'educació pública implica hipotecar el futur dels nostres nens i joves, així com més privatització i més desigualtats socials".

La protesta ha comptat amb la presència de líders dels partits de l'esquerra: hi havia el primer secretari del PSCPere Navarro, mentre que ERC estava representada per {la seva portaveu} Anna Simó i el diputat Joan Tardà, i el grup d'ICV-EUiA per la portaveu en el Parlament, Dolors Camats. "Mentre que en tot Europa es diu que la millor fórmula per sortir de la crisi passa per millorar el nivell educatiu i la universitat, les polítiques del PP i {CiU} van en sentit contrari, amb l'augment de les taxes universitàries i la negativa a augmentar les beques", ha lamentat {Navarro}.
Sobre l'augment de taxes universitàries, {tant} Simó com Camats han advertit que "dificultarà enormement" l'accés a la universitat de les classes mitjanes i treballadores, {cosa que} incrementarà "les desigualtats socials" i hi haurà una "universitat elitista".







Milers de persones es manifesten pel centre de Barcelona contra les retallades en educació


"Per l'educació pública, cap retallada", diu la pancarta que obre la marxa. Pares, alumnes, professors i mestres es mobilitzen contra els ajustos tant del Govern com dels que arriben dictats des de Madrid



Unes 30.000 segons els organitzadors, 5.000 segons la Guàrdia Urbana, s'han manifestat aquesta tarda pel centre de Barcelona per protestar contra les retallades en educació. La marxa ha arrencat passats uns minuts de les cinc de la tarda de la plaça Urquinaona en un ambient festiu.
La convocava el Marc Unitari de la Comunitat Educativa (MUCE), que agrupa tots els sindicats de l'ensenyament, moviments pedagògics, federacions de famílies d'alumnes i associacions d'estudiants. Entre els assistents, moltes famílies amb els nens amb globus de color groc i cartells advertint del "SOS a l'ensenyament públic".
La marxa compta amb representants del PSC, ICV i ERC. La pancarta que obre la manifestació diu: "Per l'educació pública, cap retallada". La manifestació clama contra les retallades aplicades per la Generalitat i les que ja ha dit que imposarà el govern espanyol. Segons els càlculs del sector educatiu, la tisorada de Rajoy pot tenir un impacte de 500 milions d'euros a Catalunya.
"Tota la comunitat educativa és aquí perquè el Govern deixi d'aplicar les retallades de Madrid, perquè comprometen el futur; el que cal ara és que la societat estigui millor, i això no s'aconseguirà retallant", ha dit des de la UGT Roser Font.
La marxa ha arribat a la plaça Jaume I, on s'ha llegit un manifest per exigir a la consellera d'Ensenyament, Irene Rigau, que retiri totes les retallades i que no apliqui les noves mesures del ministre José Ignacio Wert. "El dret a l'educació és responsabilitat de tothom. Els nostres infants i joves no han de pagar aquesta crisi", diu el manifest que han llegit dos estudiants universitaris.
Els col·lectius convocants han volgut reafirmar el seu compromís amb l'educació pública i fer una crida a tota la ciutadania perquè s'hi impliqui i no permeti cap mesura que "pugui suposar la pèrdua de qualitat de l'educació".
Que el Parlament digui 'no'
"Estan desballestant l'escola pública i atempten contra el dret a l'educació", diu la plataforma unitària catalana. Els representants de la comunitat educativa han exigit a la Generalitat un pronunciament clar que blindi Catalunya de la retallada estatal, que inclou elevar el nombre d'alumnes per classe, augmentar les hores lectives dels professors o reduir les substitucions.
"Volem que el Parlament digui 'no' a les mesures que proposa José Ignacio Wert, per invasió de competències, però també pel contingut de les mateixes", va remarcar aquesta setmana el portaveu de la federació d'Ensenyament de CCOO, Ángel García.
"Exigim que aquestes noves retallades no s'apliquin a Catalunya", ha afegit també la portaveu d'USTEC-STS, Rosa Cañadell, mentre que la representant d'UGT, Roser Font, ha avisat que l'augment de ràtios vulnera la llei orgànica d'educació (LOE), i "portar-lo als tribunals seria un camí, tot i que qui ho hauria de denunciar és el Govern català".








Formació professional Aturem la LOMCE Opinió Ens roben la paga! SOMescola
Imprescindibles de la Pública Imprescindibles de la Concertada Imprescindibles del Professorat interí i substitut Docents en lluita Projecte de llei de Racionalització i Sostenibilitat de l'Administració Local
Lleure educatiu en lluita! Educació Ajuntament Barcelona Accés a la borsa interins docents Web ensenyament públic Web treballadors concertada