29 de maig del 2012

La llarga malaltia, penalitzada


Ara estar afectat d’una llarga malaltia està castigat amb reducció de sou. El Govern de CiU escapça un 25% del sou a partir del tercer mes de baixa, a tot el personal que treballa a la Generalitat i que, per mala sort, pateix una malaltia que l’aparta del lloc de treball per molt de temps. Aquesta mesura forma part del paquet de retallades que aplica des de l’1 d’abril d’enguany.

Esgrimeixen com a raó, el control de l’absentisme laboral. Cal recordar que les baixes les dona un metge a qui se li suposa una qualificació que el govern de CiU menysvalora. És evident que si hi ha casos d’absentisme s’han de controlar, però maneres de fer-ho ja les tenen, i si cal que les augmentin: que dotin de majors recursos l’ Institut Català d’Avaluacions Mèdiques, encarregat de fer el seguiment de les baixes laborals. Cal esmentar que el pagament íntegre del sou que fins ara teníem, no era un fet propi de l’administració pública, sinó també de moltes empreses privades. Per tant no acceptem en cap cas que s’intenti presentar com si fos un privilegi. És un dret que han de tenir tots els treballadors i totes les treballadores.

Però el que és del tot rebutjable és penalitzar tothom que estigui afectat per una llarga malaltia. Patir de càncer, afectació cardíaques i coronàries, fibromiàlgia, lesions tramautològiques, problemes psíquics... és prou dur per al qui les pateix perquè, a sobre, se li redueixi el salari per una decisió arbitrària. A més, quan una persona es troba en aquesta situació, les seves despeses acostumen a incrementar-se amb el tractament mèdic que necessiti. Les llargues malalties sovint requereixen tractaments complementaris d’ajut psicològic, homeopàtic, farmacèutic, rehabilitació, desplaçaments hospitalaris... que no sempre estan cobertes per la sanitat pública, o ho estan parcialment, en el cost i en el temps.

D’altra banda amb el repagament d’un euro per recepta (el metge només pot prescriure una capsa de medecines per recepta que, en la majoria dels casos, sols porta vint-i-vuit comprimits) del govern de CiU, més el també repagament  que aplicarà el govern del PP, estar malalt sortirà ben car, sobretot per als pacients que han de medicar-se per sempre.

Creiem que, amb l’excusa de l’absentisme laboral, el govern de CiU pren aquesta decisió per motius econòmics, amb l’objectiu d’aplicar una política d’austeritat, proclama que abandera, com alumne aplicat de la ideologia neoliberal.

Els treballadors i les treballadores de la Generalitat ens veiem penalitzats pel fet d’estar afectats per una llarga malaltia. Una situació que no es tria, ans al contrari, que es pateix amb duresa, que requereix de suport moral i material per encarar els tractaments mèdics, en definitiva per lluitar per la supervivència. Per això considerem del tot immoral l’actitud del govern de CiU. Alcem les nostres veus per expressar el nostre total rebuig.


Quim Fornés, Marta Gallart, Joan Catalán, docents amb malaltia greu i crònica.



Temes relacionats

Recollida de signatures:


Formació professional Aturem la LOMCE Opinió Ens roben la paga! SOMescola
Imprescindibles de la Pública Imprescindibles de la Concertada Imprescindibles del Professorat interí i substitut Docents en lluita Projecte de llei de Racionalització i Sostenibilitat de l'Administració Local
Lleure educatiu en lluita! Educació Ajuntament Barcelona Accés a la borsa interins docents Web ensenyament públic Web treballadors concertada