21 de juny del 2012

Suport educatiu de les escoles bressols municpals també hi som!





A la atenció de Manel Mederiros, Gerència de l’IMEB (amb còpia a Teresa Salvador, Cap de Serveis Generals i Casimir Macià, Director de Centres)


Ens dirigim a vostè per denunciar l’actual estat de precarietat laboral del personal de Suport Educatiu de les Escoles Bressol Municipals de la ciutat de Barcelona, i la nostra incertesa laboral davant les retallades del govern de CIU.

D’aquesta manera, passem a resumir en 3 punts la nostra denúncia:

1.        Des de que es va implantar la figura del personal de Suport Educatiu, aquesta a estat una figura laboralment precària. Per una banda, només cobrem 10 mesos a l’any (aquells que corresponen al curs de les EBM) ja que tenim contractes de fixes discontinus o  d’obra i servei, cosa que ens obliga a anar a l’atur durant el període de “vacances”, i que promou la inestabilitat del personal de Suport Educatiu i/o la precarietat d’aquelles persones que han fet d’aquest lloc de treball una feina estable.

A més, i de cara al bon funcionament de les EBM, dificulta la consolidació dels equips educatius i la formació del personal dintre d’un projecte pedagògic comú.

2.       L’actual canvi de model de les EBM per part del govern de CIU retalla ½ hora diària la nostra jornada laboral. Cosa que no només afectarà a l’atenció i la cura dels infants, sinó que rebaixarà el nostre sou de manera considerable. Quan els sous són baixos, ½ hora diària pot ser la diferència entre arribar a final de mes o no arribar-hi.

Per altra banda, la majoria del personal de Suport Educatiu fa jornada partida, de 8 a 9h i de 11:30 a 15h (de 12 a 15h amb el model que s’imposa), el que comporta tenir un buit de 3h diàries no remunerades i gairebé impossibles de combinar amb una altra feina, ja que a més, se’ns demana disponibilitat de 9 a 12h per a poder fer, de manera puntual, reunions amb les tutores de grup o les direccions dels centres i fer suport a activitats a l’aula o activitats fora del centre. Així doncs, per a una jornada de 20h setmanals, sens demana una disponibilitat de 35h setmanals.

3.       Per últim, i allò que per la seva immediatesa més ens preocupa, es l’aplicació del conveni que regula la nostra relació laboral.

ANTECEDENTS: Després de l’últim canvi de model de les EBM i en el moment en el que va aparèixer la figura del Suport Educatiu, es va arribar a l’acord amb l’IMEB de que aquest personal laboral seria contractat en base al Conveni del lleure educatiu i sociocultural de Catalunya, ja que la retribució salarial d’aquest conveni es més alta que la del Convenio colectivo de ámbito estatal de centros de asistencia y educación infantil, que també pot ser d’aplicació per a la nostra tasca. La diferència salarial (mensual i per la jornada complerta que marca cada conveni) es de 1.269,40 € per a una Monitora de Lleure i de 665,80 € per a una Auxiliar Infantil. En cap cas nosaltres fem jornades complertes, fem mitges jornades, però valgui d’exemple per a no entrar a especificar jornada per jornada.

ACTUALMENT: Ens trobem en una complicada situació respecte al conveni d’aplicació i la retribució que ens correspon. Fins ara, l’IMEB especificava dintre dels requeriments del concurs per a la gestió del personal de Suport Educatiu, que les empreses concursants contractessin el seu personal en base al Conveni del Lleure Educatiu i Sociocultural de Catalunya. Clàusula que va desaparèixer fa 2 cursos i que ha provocat que hi hagin empreses amb personal contractat amb el Conveni del lleure educatiu i sociocultural de Catalunya, i una altra empresa amb personal contractat amb el Convenio colectivo de ambito estatal de centros de asistencia i educación Inafantil, en perjudici del seu personal de Suport Educatiu i obrint una escletxa ( ) per la que dos persones que realitzen la mateixa tasca per a un mateix servei, es troben amb condicions laborals diferents i no equitatives.

Per altra banda, i per al curs vinent, surten a concurs tots els equips de Suport Educatiu de 84 EBM. Situació que fàcilment pot provocar, conscients de les actuals retallades a les EBM del govern de CIU, que l’IMEB aposti per atorgar la gestió d’aquest personal a aquelles empreses que apliquin el Convenio colectivo de ambito estatal de centros de asistencia i educación Inafantil, ja que permet a l’IMEB retallar el pressupost per a les EBM a costa del nostre sou (sumem-l’hi també la ½ hora diària de jornada laboral).

Per tant, i davant dels abusos soferts a nivell laboral, volem denunciar la nostra situació i exigir que:

ü  Que l’IMEB torni a incloure la clàusula on s’especifica el requeriment de contractar al personal de Suport Educatiu amb el Conveni del lleure educatiu i sociocultural de Catalunya.

ü  El manteniment de la nostra jornada laboral, en el temps d’alimentació i descans, de 11:30 a 15h. Per motius laborals i pedagògics.

ü  Respecte i valoració de la nostra tasca per part de l’administració del govern municipal i les empreses implicades.


DAVANT ELS INFANTS SE’NS EXIGEIX RESPONSABILITAT, CURA, FORMACIÓ, MOLTA IMPLICACIÓ I NOSALTRES ENS FEM CÀRREC. QUÈ REBEM A CANVI? EXIGIM DIGNITAT LABORAL.

EL SUPORT EDUCATIU TAMBÉ EDUCA I RECLAMA UNA ESCOLA DIGNE PELS INFANTS I PER A TOT EL PERSONAL EDUCATIU.


Atentament,
El Suport Educatiu de les Escoles Bressol de Barcelona
comitebcnsuport.blogspot.com
CCOO Ensenyament





Temes relacionats:

Formació professional Aturem la LOMCE Opinió Ens roben la paga! SOMescola
Imprescindibles de la Pública Imprescindibles de la Concertada Imprescindibles del Professorat interí i substitut Docents en lluita Projecte de llei de Racionalització i Sostenibilitat de l'Administració Local
Lleure educatiu en lluita! Educació Ajuntament Barcelona Accés a la borsa interins docents Web ensenyament públic Web treballadors concertada