24 de juliol del 2012

ATAC DE RAJOY: REIAL DECRET LLEI 20/2012, DE 13 DE JULIOL, DE MESURES PER GARANTIR L'ESTABILITAT PRESSUPOSTÀRIA I DE FOMENT DE LA COMPETITIVITAT


ATAC DE RAJOY
REIAL DECRET LLEI 20/2012, DE 13 DE JULIOL, DE MESURES PER GARANTIR L'ESTABILITAT PRESSUPOSTÀRIA I DE FOMENT DE LA COMPETITIVITAT

Les noves retallades imposades pel Govern central constitueixen una agressió indiscriminada en l’àmbit laboral, social i econòmic que està tenint i tindrà una resposta sindical immediata, organitzada i creixent.

A través de RDL, el Govern central consolida l’agressió sistemàtica a les condicions de treball dels empleats públics com a principal eina d’estalvi, imposant mesures injustes, inútils i discriminatòries a un col·lectiu que ja suporta, des de l’inici d’aquesta crisi, i especialment a Catalunya, un volum de retallades inacceptable, tant per als professionals com per als serveis públics.


CCOO està organitzant i mobilitzant el col·lectiu de treballadors i treballadores de l’ensenyament públic, juntament amb el conjunt de la societat, per aturar aquesta agressió social i laboral. Rebutgem enèrgicament la imposició d’aquests mesures perquè no serveixen per crear ocupació ni per reactivar l’economia. Agredeixen i malmeten el nostre Estat social i de dret i agreugen la desocupació i la recessió econòmica del país. De forma molt resumida, les mesures que més ens poden afectar són les següents.

ELIMINACIÓ DE DRETS LABORALS

1.- Menys protecció: es disminueix la prestació econòmica en la situació d’incapacitat temporal. L’atac a les persones malaltes, que ja el Govern de la Generalitat havia començat reduïnt des de l’abril el salari d’aquelles persones que estàven més de 3 mesos de baixa, s’agreuja. A partir d’ara, en el cas de baixa per malaltia comuna, que no comporti hospitalització o intervenció quirúrgica, el salari en cap cas podrà ser superior a:


del 1r al 3r dia de baixa
50% de les retribucions
del 4t al 20è dia de baixa
75% de les retribucions
a partir del 21è dia de baixa
100% de les retribucions
A partir del 91è dia de baixa, i només pel personal adscrit a MUFACE i pel personal laboral.
Aproximadament el 75% de les retribucions abans de la baixa.

En el cas de malaltia o accident professional, les retribucions seran del 100%, excepte pel personal del MUFACE que, a partir del 91è dia de baixa es trobarà en la mateixa situació que en el cas de baixa per malaltia comuna.

2.- Menys salari: supressió de la totalitat de la paga extraordinària del mes de desembre, el que suposarà una nova retallada salarial de més del 7% del salari anual, sense garantir en cap cas la recuperació d’aquest salari. Pel que fa a Catalunya, segons se’ns ha informat a la Mesa General de la Funció Pública del 23 de juliol, ens sostrauran a cada treballador/a la paga extraordinària de desembre completa (aprox 7%), i, al mateix temps, ens retornaran la quantitat que ens van sostraure al mes de juny (2,5%).

3.- Agressió a la negociació col·lectiva: els òrgans de govern de les administracions poden de forma unilateral suspendre o modificar el compliment d’un conveni col·lectiu en la seva integritat, sense exigir cap procés de negociació prèvia amb els representants dels treballadors,
al·legant excepcionalitat i causa greu de interès públic, derivada d'una alteració substancial de les circumstàncies econòmiques. De moment, ja s’han reduit a 3 els dies personals de lliure disposició i s’han anul·lat els complementaris de vacances.

4.- Limitació a la capacitat de representació i defensa dels nostres drets: reducció de crèdits i permisos sindicals, i no substitució dels que no poden eliminar degut a la protecció de la Constitució Espanyola i la Llei Orgànica de Llibertat Sindical, per tal d’aconseguir que els treballadors i treballadores públiques no tinguem ningú que ens pugui ajudar a defensar els nostres interessos.


REDUCCIÓ DE LA PROTECCIÓ PER DESOCUPACIÓ

A més d’incrementar el control sobre els perceptors de la prestació per atur i d’endurir les condicions d’accés al subsidi per atur i a la Renda Activa d’Inserció, es retalla la prestació contributiva per l’eliminació de la bonificació a la quota del treballador a la SS i per la reducció directa de la prestació a partir del setè mes per als nous beneficiaris, passant del 60% al 50% de la base reguladora.

ALTRES MESURES

No podem deixar de destacar altres mesures que ens afecten de la mateixa manera que a la resta de la societat, com l’increment de l’IVA, les retallades a la Llei de Dependència i als serveis sanitaris, com la prestació farmacèutica.


Informe elaborat per CCOO sobre el Reial Decret Llei 20/2012, de 13 de juliol (+)


BOE. Real Decreto-ley 20/2012, de 13 de julio, de medidas para garantizar la estabilidad presupuestaria y de fomento de la competitividad (+) 

Formació professional Aturem la LOMCE Opinió Ens roben la paga! SOMescola
Imprescindibles de la Pública Imprescindibles de la Concertada Imprescindibles del Professorat interí i substitut Docents en lluita Projecte de llei de Racionalització i Sostenibilitat de l'Administració Local
Lleure educatiu en lluita! Educació Ajuntament Barcelona Accés a la borsa interins docents Web ensenyament públic Web treballadors concertada